Google Nexus S by Samsung – Što da da, ili zašto bežati od Samsunga i Google-a

Evo i mene, posle nekog vremena. Zbog mnogobrojnih obaveza nisam baš bio u mogućnosti da napišem novi blogpost. Ovaj isti stoji otvoren samo kao naslov već neko vreme, ali taj naslov nikako da dobije i odgovarajući sadržaj. Ne, ovaj put neću pisati o iPhone-u, iako ste na to navikli. Ovaj put ću pričati o svojoj odiseji sa zvaničnim GooglePhone-om. Google Nexus S by Samsung. Ukratko, iako sam u početku bio oduševljen idejom Linuxa za telefone, koju je proširio Android, sve više mi se ovaj OS ne dopada… Ideja mi je, naravno, i dalje fenomenalna. Ostaje samo da je neko ispravno implementira…
Unapred se izvinjavam za eventualno predug post…

Obzirom da se mi, Neospindle, bavimo razvojem aplikacija za mobilne platforme, moramo imati i po jedan uređaj sa svakom platformom na kojoj razvojamo, čisto za testiranje. Ima tu svega i svačega. Kojekakvih Symbiana, Androida, „stupid“ telefona i čega se sve nije nakupilo.
Problem kod programiranja za Android je, generalno, to što retko koji od telefona da ima redovno ažuriranje softvera, tako da se često dešava a uređaj na kome testiram ono što isprogramiram nema sve ono što ima i najnoviji SDK. Odlučio sam se da konačno batalim svoj stari HP kao sekundarni telefon, i kupim sebi nešto sa Androidom što bih mogao koristiti i za testiranje.
Izbor je pao na Nexus S samo i samo zato što je najnoviji iz Nexus serije, iza koje navodno direktno stoji Google, i za koju će uvek biti prvu izbačen update Androida. Krenuo sam u potragu, i tu počinju sve moje muke…
Prva ideja mi je bila da telefon kupim preko interneta, platim preko PayPal-a, te da mi isti bude isporučen u Srbiju. Ovaj đavolski dobar plan je osujetila činjenica da PayPal u ovoj zemlji ne funkcioniše, tako da ne postoji šansa da mi sajtovi, preko kojih sam hteo da kupim telefon,1 pošalju isti ovde, ako bih ga platio PayPal-om. Ako bih platio karticom, onda nema problema, ali PayPal ne dolazi u obzir.
Ok, uspeo sam da pronađem i druge sajtove koji bi isporučili u Srbiju, ali onda dolazim do novog problema… Pored toga što je na tim sajtovima telefon znatno skuplji, cena slanja paketa u Srbiju dostiže neverovatnih 100 eura! Uz dodatno guglanje utvrđujem da je, pored tih 100 eura za shipping, neophodno platiti i carinu koja može dostići i 65% deklarisane ili procenjene cene paketa.

Ovo me je potpuno odvratilo od kupovine telefona putem interneta…

Krećem u potragu za prodavnicom telefona u Beogradu koja bi mi mogla nabaviti telefon…
Naravno, retko ko da ima pojma i o čemu se radi.
Cele dve radnje znaju za telefon, i to je to!
Jedni „obećavaju“ da će ga biti za mesec dana, dok ga drugi imaju u lošijoj varijanti sa S-LCD ekranom. Inače, ova verzija je i namenjena za Evropu, dok je verzija sa S-AMOLED ekranom namenjena za USA.
Odlučujem se da kupim tu lošiju verziju, obzirom da je em poprilično jeftinija em je mogu kupiti odmah, a ne tak za „mesec“ dana, koji još uvek nikako da prođu. Zvao sam radnju nekoliko puta, u skorije vreme, i telefon još uvek nemaju!

Ok, kupio sam telefon, u radnji koju neću imenovati, i nadao se da sam napravio dobar posao, obzirom da sam ga platio poprilično manje nego što mu se cena kreće na Internetu.
Nije prošlo ni celih 14 dana od dana kupovine telefona, kada su se na displeju pojavili prvi mrtvi pikseli. Uz malo preganjanja mi je prodavac dao drugi uređaj, iako je prvo hteo da neispravni pošalje na servis, što naravno ne dolazi u obzir pošto sam platio i kupio nov telefon. Ne želim repariran uređaj, već novu napravu! Ubeđivanje je uspelo tek nakon potegnute veze u finansijskoj policiji i činjenice da pomenuti prodavac ne izdaje fiskalne račune niti pečatirane garancije.

Dobro, telefon je sada zamenjen. Ubacujem karticu i on me pita da li želim da podesim svoj Google nalog. Naravno da želim, kada mi je već ljubazno ponudio. Napomenuo mi je da će sinhronizovati podatke, kao što je imenik, ali postoji bitnija činjenica koju Android nije napomenuo… Android mi je, nakon unošenja podataka mog Google naloga, poskidao i SVE aplikacije koje sam imao instalirane na starom telefonu. Sve ovo ne bi bilo problematično, da me je telefon pitao da li želim da se povežem na neki obližnji WiFi. Problem je što je Android, bez ikakvog pitanja, sam podesio APN-ove za 3G internet, i povukao, bez znanja i pitanja, 166 megabajta podataka. Kod naših dragih „prijatelja“ mt:s-a je cena za kilobajt protoka 5 para. Naravno, kako mi je ovo sekundarni broj, na njemu nemam data paket. Sami izračunajte… Pored pretplate, i još nekih sitnica oko plaćanja parkinga, račun je izašao preko 8.5 hiljada dinara. Skoro 9. I ne sećam se više… U prevodu, telefon me je izašao 400 eura, umesto 300…

Telekom se, naravno, nije odazvao na molbu da umanje račun zbog čega već, što je i razumljivo. Oni žele da naplate svoje usluge. Bio sam čak spremen i da uzmem mogo skuplji paket i obavežem se ugovorom na dve godine, tako da bi za te dve godine uzeli bar duplo više novca nego što sam dužan, ali uzalud. Platio sam tačun i, nadam se, završio sa tim… Broj sam ugasio, naravno, i teško da ću ikad više biti mušterija mt:s-a. Realno, nikada nisam bio zadovoljan njihovom uslugom.

Dobro, preživeo sam i račun i sve. Nije problem platiti koliko je problem osećati se namagarčeno i prevareno. Upravo je to meni Android učinio. Ovome nije kriv Samsung. Samsung je kriv samo za one mrtve piksele, zbog kojih je do ovoga i došlo… Android je bez pitanja i potvrde prevukao podatke i time me oštetio za popriličnu sumu, da budemo realni.

Ipak, mojim mukama sa ovom napravom tu nije kraj…
Pre par dana sam hteo da probam neki softver za prepoznavanje patterna, sa kojim sam se u poslednje vreme igrao. Uključio sam kameru da slikam i imam šta da vidim…
Kamera na telefonu je oštećena…
Na svakoj slici vidim na istom mestu belu tačku.
Ovo i dalje stoji…
Nemam baš živaca da idem da se ponovo svađam sa prodavcem, ali čini mi se da ću morati.
Mnogo me nervira ova tačka!
iPhone je je sprava za mene, da se ne lažemo…
Sada, možda sam i previše subjektivan, ali sa Androidom nisam imao ni jedno lepo iskustvo.
Bio sam ubeđen da su problem sprave niže klase, koje sam do sada imao.
Očigledno to nije tako.
Android, realno, radi poprilično tromo i nefluidno. Neretko GUI secka i blokira se. Čak i na telefonu koji nije rootovan i na kome nema mnogo vidžeta, Launcher se blokira i smrzava. GO Launcher, i neke druge besplatne varijante, mogo kvalitetnije rade nego originalna Google-ova. Iskreno, jedina pozitivna iskustva sa Androidom su na HTC uređajima, na kojima je Android maksimalno modifikovan, ali to i dalje ne može da se nazove potpuno funkcionalnom spravom.
Nadam se da ću u skorije vreme imati mogučnosti da opišem svoja iskustva sa Asus Transformerom, koji je takođe uređaj sa Androidom. Iskustva jesu pozitivna po ovu napravu, ali ne i po Android…
Do tada, do čitanja!

5 mišljenja na „Google Nexus S by Samsung – Što da da, ili zašto bežati od Samsunga i Google-a“

 1. Realno, tekst nije ono što se moglo nagovestiti iz naslova, a još manje objektivno stanje stvari 🙂

  Prvo PayPal, kao servis apsolutno nikakve veze nema ni sa Srbijom, ni sa Androidom, ni sa Samsungom. Samo je jedan od retardiranih, globalno popularnih servisa. Naš retardirani carinski cistem je takođe imbecilan, no takođe nema veze sa onim geeky stvarima koje nas ovde zanimaju.

  Drugo, skoro svaka kupovina (novog?!) telefona u sumnjivoj radnji po ceni ispod tržišne, završava se ovakvim ili sličnim iskustvom. Neretko se sjebe odmah po otpakivanju, na servisu ga drže po 40 dana SVAKI put kad ga odneseš, a po pravilu ga nosiš 1+ puta. Pitanje kvaliteta konkretnog uređaja je usled ovakve kupovie dovoljnjo pod znakom pitanja, tako da sa ‘lošijom verzijom’ nema ni potrebe kretati.

  Treće, kakv si ti to geek kad nameš data plan (a imaš, znam 😀 ) i na ovo bolje nemoj da odgovaraš da ne bi krenuo o tome da bi trebao da znaš da je sasvim normalna stvar da jedan savremeni smartphone povuče podatke sa neta (to čak i Nokia radi). Realno, totalno je retardirano što ne pita, ali zamisli ad si u roamingu i da radiš istu stvar – sigurno ne bi ubacio svoju domaću karticu, right?

  Četvrto, taj Nexus S je jedan od najboljih Android telfona (u najmanju ruku iznad proseka) i nikako ne može biti loš uređaj. To što je tvoj(ih oba dva) bio feleričan, samo potvrđuje ono iz tačke jedan ovog komentara.

  Peto, iako nisam fanboy Androida, a još manje iPhona, tvoja izjava da je „iPhone sprava za tebe“ me opasno zabrinjava za tvoje zdravlje. Svi znamo da je to gadget koji radi i tačka, što nikako nije interesantno nama geekovima.

  Ne želim da zalazim u deadlock o tome koji je bolji (realno, svi imaju prednosti i mane, pitanje šta je kome bitno) samo želim da skrenem pažnju da si ovde (opravdano) isfrustrirano osuo hejt (ponovo verovatno opravdano) po svemu i svačemu što (osim ako uzmemo u obzir da živimo u zemlji Serbiji) jedno s’ drugim nema nikakve normalne dodirne tačke. Nije isto kad kupiš originalni telefon sa garancijom kod zvaničnog distributera ili proverenog kanala i kad kupiš sumnjivi ko-zna-kakav-i-odakle telefon ispod cene (makar on bio i kineski iPhone) jednostavno nije isto i ne može se na osnovu toga ishejtati nešto zvanično… Samo toliko B-)

 2. Zdravo, nisam znala na koji blog da napisem pitanje, a vidim da se razumijes u telefone pa cu ovde napisati, izgubila sam nokiu pa me interesuje da li onaj ko nadje tel moze da ga upali, jer sam zvala i ugasen je a stavila sam lock code?

 3. Ista stvar se desila i meni na istom telefonu i telekom je naravno iskulirao, ali mi je veci hit bio to, sto sam otisla kod njih da mi deaktiviraju internet i posle par meseci menjala karticu zbog ostecenja oni su ladno opet bez mog znanja i pitanja aktivirali internet (ponavljam promenjena je samo plastika ne i broj), jednom recju lopovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *